[...] 28/Cukier może podnosić poziom glukozy i insuliny u zażywających doustne tabletki antykoncepcyjne. 29/Cukier może przyczyniać się do powstawania osteoporozy. 30/Cukier może obniżać twoją wrażliwość na insulinę dopuszczając do jej nienormalnie wysokiego poziomu w organizmie i w ten sposób spowodować ostatecznie cukrzycę. 31/Cukier może obniżać [...]
Stretching - ćwiczenia rozciągające Stretching nie tylko poprawia wygląd, rozciąga mięśnie, ale także dobrze wpływa na kondycję i zdrowie. Jest doskonałą rozgrzewką i równie dobrym sposobem na zakończenie treningu i wyciszenie organizmu. Stretching jest dobry dla każdego. Powinien być uwzględniony w każdym programie [...]
[...] dzięki temu ciśnienie krwi. Czekolada zwiększa NO(tlenek azotu) oraz jest blokerem ACE(konwertazy angiotensyny) – Prawidłowa czekolada ma pozytywne działanie dla cukrzyków – obniża LDL i zwiększa HDL – Obniża take NF-kappaB (odpowiedzialny za procesy zapalne) – Blokuje proces wytwarzania kwasu arachidonowego tak samo jak to robią blokery COX-1 [...]
[...] sorbitol – cukier o działaniu przeczyszczającym. Sorbitol nie powoduje wzdęć tak jak laktuloza – Za dobór słów odpowiada obszar mózgu powyżej skroni – Bakteria l.rhamnosus obniża poziomy kortyzolu – L.reuterii hamuje receptory bólu w jelicie – Brak bakterii u myszy w jelicie = brak kosmków jelitowych – U dzieci z cesarskiego cięcia zwiększone [...]
[...] insulina jakby sama z siebie, do tego moje komórki są oporne na jej działanie, tzn. że zamiast po posiłku podnieść poziom insuliny, która normalnie po spełnieniu swojej roli obniża się, u mnie nie dość, że nie spełnia swojej roli, to ten wysoki poziom insuliny wciąż utrzymywany jest we krwi, nawet jeśli nie jem (stąd po całej nocy, jej poziom [...]
[...] bogatych w węglowodany posiłków. Oznacza to, że jedząc tą samą ilość węglowodanów, możesz w ciągu dnia tak nimi manipulować, by poziom glukozy we krwi był wysoki lub obniżał się na twoje życzenie. Stosując zasadę IG należy również wziąć pod uwagę: 1.Formę produktu - czy jest zmielony lub w inny sposób przetworzony czy występują w nim [...]
[...] mleka- serwatki. Stąd ta nazwa. 10. Dlaczego w zdrowej diecie powinna się znaleźć oliwa z oliwek? Oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu. Posiada tez naturalne przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki i zmniejszające ryzyko chorób serca , a także opóźniające procesy [...]
[...] r. z pewną ostrożnością stosowano fenforminę. W lutym 2001 r. Europejska Agencja ds. Leków zarejestrowała metforminę. Metformina wpływa korzystnie na glikemię (w monoterapii obniża stężenie HbA1c o 1,0‑2,0%, nie powodując hipoglikemii), na masę ciała (zmienia kompozycję ciała u osób z czynnikami ryzyka cukrzycy typu 2, redukując głównie tkankę [...]
[...] nie okażą się sprytniejsi. Sportowcy niezwykle szybko zauważyli, iż podany iniekcyjnie hormon wzrostu wzmacnia kości i ścięgna, powoduje przyrost masy i siły mięśniowej oraz obniża ilość tkanki tłuszczowej, co pozwala na zwiększenie mocy fizycznej organizmu zarówno w warunkach długotrwałej pracy tlenowej jak podczas wysiłków anaerobowych. [...]
Taki mądry i doświadczony facet a takie naiwne rzeczy pisze... Na pewno napisałeś tu parę rzeczy które mnie zastanawiają. Podyskutujmy więc. :-) Tak, badania naukowe ale nie takie ktore nawet nie podaja w jakiej porze podano glutamino, majacen znaczenie i strategicznej czy byle jakiej? - wystarczy zapoznać się uważnie z treścią pełnych tekstów [...]
[...] inny mechanizm. Jeśliby przedostawał się przez te same receptory insulinowe, nie byłoby z niego żadnego pożytku, ale tak nie jest. Dowiedziono, że używa innego mechanizmu do obniżania poziomu cukru we krwi. Oszczędza więc insulinę, pomagając tym samym zwiększyć wrażliwość na nią. U tych, u których próbuję poważnie obniżyć poziom insuliny stosuję [...]
[...] Rozumiem, że może to dawać satysfakcję. W chwili kiedy jednak zaczynasz przeceniać swoje możliwości dotyczące zgłębiania istoty wszechświata i piszesz o tym, że glutamina obniża kortyzol czy też zaczynasz wcielać się w interpretatora biochemicznych zależności czy recenzowanie literatury naukowej: jest to mało profesjonalne i naraża Cię na [...]
[...] tłuszczu. przekąska potrafi zregenerować fizyczną i intelektualną energię zawsze wtedy, kiedy tego potrzebujesz i podjadanie tak naprawdę pomaga w kontrolowaniu wagi, gdy obniża apetyt. Oczywiście nie każde podjadanie jest korzystne. Przekąski mogą zwiększyć ilość niechcianego tłuszczu i kalorii w diecie, zwłaszcza jeśli są to zwykłe [...]
[...] z suplementacji, chyba ze ktoś ma dojscie np do dziczyzny za dobre pieniądze. Reszta leci z nasyconych, jaja, mieso, smalec(tani jak barszcz, zawiera kwas stearynowy ktory obniża poziom cholesterolu, nei zawiera tylko nasyconych tłuszczów), olej kokosowy, awokado itd. Nasycone tłuszcze wcale nie są szkodliwe, dużo bardziej szkoliwe jest [...]
[...] krążenia dawkowanie: 1x 1 kapsułka podczas kolacji skład: kapsułki na bazie wyciągu z wosku pszczelego, zawierającego polikozanole (zalecane przy podwyższonym cholesterolu, obniżany we krwi) 3. Succus Taraxaci PhytoPharm płyn doustny – sok ze świeżego korzenia mniszka pospolitego stabilizowany etanolem (nie zwróciłam uwagi) przeznaczenie: [...]
Cukier - cichy niszczyciel. Węglowodany są jednym z głównych źródeł energii dla procesów życiowych przebiegających w naszych organizmach. Ich obecność kojarzy się najczęściej ze słodkim smakiem pokarmu. Mają działanie relaksujące, zwiększają też nasze poczucie bezpieczeństwa. Nie stanowią jednorodnej grupy. Można wśród nich wyróżnić m.in. [...]
CARAKTERYSTYKA TRADYCYJNYCH DIET Dieta zdrowych ludów prymitywnych i spoleczenstw nieprzemyslowych nie zawiera rafinowanej ani nienaturalnej zywnosci takiej jak rafinowany cukier lub olej kukurydziany, biala maka, puszkowane jedzenie, pasteryzowane, homogenizowane, oczyszczone lub niskotluszczowe mleko, rafinowane lub utwardzane oleje roslinne, [...]
[...] bogaty w ww. Podnosi się poziom glukozy we krwi. Następuje wyrzut insuliny aby ten poziom obniżyć. "Działanie insuliny polega na transporcie glukozy do wnętrza komórek, co obniża stężenie tego cukru w krwi. Dalszy wzrost stężenia glukozy w krwi jest dla organizmu sygnałem, że ma go więcej, niż w danej chwili potrzebuje. Wtedy nadmiar cukru [...]
[...] praktykowany. Jeżeli cukry w skondensowanej postaci zbyt szybko przenikną do krwi, następuje gwałtowny wzrost wydzielania insuliny – hormonu który natychmiast obniża zwiększony poziom glukozy w krwiobiegu. Wyzwala się tzw. huśtawka glikemiczna, która tylko na moment powoduje przypływ energii. Po kilkunastu minutach, kiedy poziom [...]
[...] się w wodzie, smak w owocach i miodzie. Dwucukrowce Sacharoza - składa się z glukozy i fruktozy. Sacharoza jest doskonałym konserwantem dla mleka i dżemów, ponieważ obniża aktywność wodną w tych produktach, przez co hamuje wzrost pleśni, Laktoza - składa się z glukozy i galaktozy. Występuje w mleku i produktach mlecznych. U ludzi z [...]